Contact Us

BLOGS

Izaugsmes Domāšana

IT Wafflee Meetup Aris Birze

Tehnoloģiju joma uzņēmuma attīstībā

March 29, 20242 min read

“Psiholoģiskā pretestība ir galvenais iemesls kāpēc mēs neapgūstam jaunas tehnoloģijas vai zināšanas” - Āris Birze

Dzirdu konferencēs, ka valsts iestādes skatās uz jautājumu kā, lai panāk lielāku iesaisti Digitālā Transformācijā, bet kā vienmēr aizmirst, ka visa transformācija tiek reazlizēta ar cilvēku rokām nevis rakstot kārtējos papīrus. Taču šīs rokas, kuras varētu tranformēt vidi ir ieraktas visādos psiholoģiskos aizsargmehānismos. Nemaz nerunājot, ka liela daļa iestādes ir tie saucamie "beigtie zirgi" kuri eksistē vairs tikai dēļ pagātnes inerces un birokrātijas.

Ja mēs tiešām vēlamies Digitāli Transformēties, tad ir jāsāk ar kopējās kultūras maiņu.

Man ilgi bija ilūzijas, ka, lai Latvijā viss mainītos, ir vien jāpagaida līdz vecākās 2 paaudzes atkāpsies no savām varas pozīcijām un tad jaunā paaudze beidzot varēs ieviest mūsdienu vērtības - kā atklātība, brīvība, sadarbība, BET ar vien biežāk redzu tieši pretējo efektu. Mana vecuma paaudzes arī ir saslimušas ar postpadomju domāšanu un vēlas paturēt "titulu" ilūzijas, birokrātiju un sarežģī paši sev un citiem dzīves.

Dēļ šiem iemesliem arī piedalos dažādos pasākumus, runāju par izaugsmes domāšanu un kā mēs varam kopā iesakņot jaunas vērtības sabiedrībā, kuras nespēs vairs vecās paaudzes ietekmēt.

Video ieraksts no IT Waffle Meetup pasākuma Kuldīgā, kurā dalījos ar skatījumu par "Tehnoloģiju jomu uzņēmuma attīstībā", kurai galvenais bremzētājs ir cilvēku emocionālā pretošanās.

Saprotams, ka Latvijā ir samērā švaki rādītāji salīdzinot ar ASV vai citām attīstītākām valstīm. Statistiku var ļoti labi apskatīt Globālajā Uzņēmējdarbības Attīstības Indeksā.

GEDI Global Entrepreneurship Developpment index

Latviju šeit salīdzināju ar ASV, Nīderlandi un Vāciju, bet ir vēl daudz citas valstis ar, kurām vari pats apskatīties. Mūsu rādītāji ir nožēlojami zemu un ja skatīsies uz citām valstīm, pamanīsi sakritības visās postpadomju valstīs.

Droši zinu, ka mans teiktais un rakstītai kādu sadusmo, taču šādas emocijas ir daļa no izaugsmes. Ikdienā arī sarunājos ar topošiem uzņēmējiem, jeb BusinessAcademy.lv studentiem no Ventspils Augstskolas. Arī daļā no viņiem redzu iepriekšējo paaudžu psiholoģiskos mantojumus, kas diemžēl traucē būt kognitīvi un emocionāli brīviem cilvēkiem.

Kā jau video runāju, mūsdienās vairs nav tik daudz par Tehnoloģijām un Zināšanu trūkumu, bet kā tikt pāri psiholoģiskiem un emocionāliem blokiem, lai katrs varētu attīstīt savus talantus un atrast savu vietu pasaulē un darba tirgū.

Tavs #1 fans,

Aris Birze

info@arisbirze.lv

Back to Blog
Kontakti

info@arisbirze.lv

27 653 136

Rupniecibas iela 30, Rīga LV-1079